Jeugdtoernooi DWSH ’18 viert enerverende vijftigste editie: De Kille Cup wordt nooit oud - sv DWSH'18

Sponsors

Jeugdtoernooi DWSH ’18 viert enerverende vijftigste editie: De Kille Cup wordt nooit oud

4 juli 2022 21:45

The Write house

WILBERTOORD – Twee jaar lang was het stil, maar aan het eind van dit voetbalseizoen was er in ‘Stadion De Binding’ van DWSH'18 dan toch weer dat evenement dat altijd weer boeit en verenigt: het Kille Cup toernooi. Wat in 1971 begon als een jeugdtoernooi rond de seizoensafsluiting, is uitgegroeid tot een fameus spektakel dat nu al vijf decennia lang generaties verbroedert. En het mooie is: de Kille Cup wordt nooit oud!

Bij DWSH'18 is het nog altijd het meest indrukwekkende evenement op de voetbalkalender: de Kille Cup. Sinds de 49e editie, in 2019, zijn er ook Sint-Hubertse voetballertjes bij. Na twee jaar vol coronamaatregelen konden op vrijdag 1 en zaterdag 2 juli eindelijk 59 jeugdleden van DWSH ’18 opnieuw in de huid kruipen van een speler uit de vaderlandse Eredivisie. En hoewel meedoen het meest belangrijk blijft, is het winnen van de Kille Cup al helemáál een ervaring voor het leven. En dat lukte dit jaar PSV. Dat team won de cup vier keer eerder, de laatste keer in 2013.

 

Profvoetballer
De acht teams, begeleid door 36 vrijwilligers, werken het eerste speelblok op vrijdagavond af. De entourage klopt helemaal als de spelertjes het veld opkomen en worden voorgesteld aan het publiek door heuse stadionspeakers, ook al zo’n traditie. Alle spanning, wekenlang opgebouwd tijdens oefenpotjes en het vaantjes maken, moet nu omgezet worden in voetbalplezier. Ouders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes, ooms en tantes; ze zijn allemaal getuige. En ook niemand minder dan Tijn Daverveld, profvoetballer uit Wilbertoord, die een balletje meespeelt, met iedere speler apart op de foto gaat en handtekeningen uitdeelt.

AZ en Feyenoord weten die avond hun beide wedstrijden te winnen, al zegt dat doorgaans niet alles voor de dag van morgen. De nodige wedstrijden eindigen in een gelijkspel of slechts een kleine overwinning: een pluim voor de organisatie, die een evenwichtige indeling heeft weten te maken. De kids weten zich intussen ook te vermaken op de twee stormbanen. De nachtrust is voor velen andermaal te korte en dat is een dag later op het veld ook te zien: het past allemaal in de dramatiek die bij het toernooi hoort.

 

Zenuwslopend
Vast onderdeel is de strijd om de penaltybokaal. Thijm Selten houdt zijn zenuwen het best in bedwang en is het meest trefzeker. Bij de bovenbouwspelers mag Tjeu van der Linden zich een jaar lang penaltykoning noemen. Inmiddels tekent zich in de poulerondes voorzichtig een eindstand af. Na 28 poulewedstrijden spelen Vitesse en Ajax om de zevende plek; die gaat naar Ajax, waardoor Vitesse als laatste eindigt. De strijd om de vijfde plaats voltrekt zich tussen FC Utrecht en FC Groningen. De Domstedelingen trekken met 1-0 aan het langste eind. Derde wordt FC Twente, dat pas na een brilstand én dus penalty’s AZ weet te verslaan.

De finale gaat tussen PSV en Feyenoord. Het blijft tot aan het laatste fluitsignaal toe zenuwslopend, want ook in deze ontmoeting wordt niet gescoord. PSV is het meest koelbloedig bij de penalty’s en wint de Kille Cup, uitgereikt door niemand minder dan Jan Cornelissen junior, zoon van de naamgever van de beker uit 1971. De Harry van der Linden-aanmoedigingsprijs is voor Ajax. Alle spelertjes gaan met een voldaan gevoel naar huis. Velen gaan direct onder de wol.

WhatsApp_Image_2022-07-04_at_11.27.37_AM.jpeg
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!